Hunsow Museum

Curieuze Collecties: ‘Ik ben verslaafd aan oudheidkundige dingen’

Legendes vertellen dat er in Drenthe ooit een mythische stad heeft gestaan die Hunsow heette. Tot nu toe was die onvindbaar. Maar volgens Lammert Hingstman uit Bronneger liggen de resten van die nederzetting gewoon in zijn achtertuin.

Sinterklaaskoekjesmachine

Hingstman heeft al zijn vondsten uitgestald in een schuur achter zijn huis. Naast zijn opgravingen vind je er een bonte verzameling van antieke handwerktuigen, machines en andere curiosa. Hingstman heeft een brede interesse en grote fantasie. Zijn rondleidingen zijn dan ook een bijzondere ervaring.

“Hier in de hoek staat nog iets moois, een volautomatische sinterklaaskoekjesmachine.”

Jarenlang deed Hingstman verschillende vondsten in de grond achter zijn huis. Hij spitte met een kraan en met een schep regelmatig de hele boel om. Daarbij vond hij naar eigen zeggen talloze potscherven, bronzen sieraden en andere schatten.

“Wat andere mensen met drugs hebben, dat heb ik met graven”, zegt Hingstman grijnzend. “Het geeft gewoon een kick als je iets vindt.”

Het Drentse Atlantis

Even verder komen we aan bij zijn trots. “De schatkamer. Hier heeft alles te maken met archeologie. Ik ben verslaafd aan oudheidkundige dingen.”

In een vitrinekast liggen vuistbijlen, slijpstenen en allemaal vuurstenen. Een grote ronde tafel in het midden van de kamer ligt vol met aardewerk. Een deel heeft hij zo bij elkaar gepuzzeld en aan elkaar gelijmd, dat het op een urn begint te lijken.

Schuifelend door de schuur struikelt hij over een enorme hooivork. “Ja, pas op. De schatten vliegen je hier om de oren.”

Uit een doosje haalt hij een van zijn mooiste museumstukken: een bronzen halsband. “Zelf opgegraven en gevonden in een graf.Een uniek stuk.” Dit soort vondsten overtuigen Hingstman ervan dat Hunsow echt bestaan heeft en als een soort Drentse Atlantis verborgen ligt in zijn achtertuin.

Reden voor hem om zijn privé-museum het Hunsow Museum te dopen. Zoek het uit! besteede al eerder aandacht aan Hunsow. Toen zei Vincent van Vilsteren, conservator archeologie van het Drents Museum, dat Hunsow nooit bestaan heeft.

Schep aan de kant

Voor Hingstman maakt dit geen verschil. Hij gaat gewoon door met verzamelen en het vullen van zijn Hunsow Museum. Alleen de schep heeft hij aan de kant gelegd. Voor hem even geen spitavonturen meer.

Het blijft onduidelijk of Hingstmans vondsten echt overblijfselen zijn van de mythische stad Hunsow en wat zijn museumstukken precies waard zijn. Maar als bezoeker is een ding zeker: je kijkt je ogen uit. En het bezoeken zeker meer dan waard.

Nieuwsgierig?

Ben jij benieuwd naar alle schatten van het Hunsow Museum? Kom dan gerust zelf een kijkje nemen!